Cuba ditipu scammer di Carousell, gaya selamba wanita ini kenakan kembali scammer itu memang win!

Bagi mereka yang pernah berurusan jual beli di atas talian, sama ada melalui Mudah.my ataupun Carousell, pastinya pernah mengalami pengalaman ditipu ataupun cubaan ditipu oleh penjenayah di internet yang cuba untuk memperdayaka mereka bagi mendapatkan barang secara percuma.

Seorang pengguna Twitter turut berkongsi pengalaman bagaimana beliau hampir ditipu sewaktu menjual barangannya melalui laman web Carousell baru-baru ini. Baca perkongsian beliau di bawah:

Assamualaikum, So harini aku berjaya patahkan niat seorang scammer yang cuba tipu aku almost RM500 gais. I really really need you guys to RT this thread to spread awareness to everyone sebab aku tak tertipu dgn scam ni pun sebab kenalan terdekat aku dah pernah kena.

Firstly, aku jual preloved foundation maybelline aku dekat carousel dengan harga RM15. Tak sampai 5 minutes aku post on carousel, ada orang PM aku on carousel

So aku pun approach ‘her’ (tah lah laki ke prempuan behind the phone) through whatsapp. And here’s how the conversation started. Dia cakap dia kat luar negara, so dia suruh post item ke KL.

Lepastu dia cakap dia akan bank in soon. Look, kat sini kita dah boleh doubt dah. Smooth je cara dia beli. Tak tanya anything about the product kot. Yela,eventho it is preloved item, kita mesti nak tanya sikit kan? About the code, and stuff. Tapi this scammer terus nak bank in

Dia cakap ‘will bank in soon’,memang soon gais. Few minutes after that, memang berbunyi notification email aku. Korang focus kat second picture tu. Kononnya duit dah transfer, through Barclays bank. Dekat sini lah yg aku dapat agak dia no scammer. Bukan agak dah, confirm!

Tapi after 2 hours macamtu, dalam pkul 6 petang (boleh refer gambar kat atas), dia whatsapp balik, Time ni aku tunggu je dia whatsapp nak cakap apa, sebab aku dah tahu dia ni scammer. Dia whatsapp aku, inform dia dah bank in.

Nampak tak? Gigih bagitahu aku, dia bank in RM500. Sebijik tactic yang dia guna untuk kawan bf aku, yang menyebabkan kerugian mencecah ribu ringgit gais! Aku takkan screenshot semua, sebab banyak point aku mainkan dia je, nak tengok akaii dia sampai mana nak kelentong

Time ni aku acah acah tak expert la bab bab online transfer bagai ni. Tactic dia macamni, Total price dia kena bank in dkt aku utk beli foundation tu RM22 include pos. Dia bank in RM500 kat acc aku Dia cakap, procedure barclays bank mmg mcmtu, takboleh bank in sikit2

Aku pun check acc bank aku, mmg tak masuk duit yg dia kata kononnya dah transfer tu. Aku pun cakap kat dia, selagi duit tak masuk dalam account aku, aku tak proceed pos barang tu. Tengok apa yg dia kelentong ni

Kononnya Barclays bank tu dah deduct RM500 from ‘her’ bank account, so aku ni la yang kena transfer balik the balance RM478 kepada no account yang email tu bagi, barulah total RM500 akan masuk dalam account aku. Sebab kononnya skrg duit tu tengah hold sebab policy bank

Dan dia keep on forcing me to bank in cepat, mula mula suruh aku buat online transfer, Aku sengaja usik dia, aku cakap takboleh bank in skrg, nak gi balai polis, dia dah cuak. Then aku cakap la nak amik adik aku kerja kat situ hahaha. Then dia ckp guna atm pun boleh pulak

Dia punya paksa suruh cepat bank in sampai cakap bank tengah tunggu lah apa la. Aku dah malas nak main main, aku cakap aku tak faham procedure bank international ni apa semua. Then aku cakap, suruh dia explain kat adik aku yg kononnya polis tu So here is where she kantoi…

Ni conversation scammer tu deal dgn adikku yang kononnya police la. 

Dia still berdalih bila aku cakap aku tau location dia. Dan no fon dia banyak kena report polis dan email dia guna bukan official. Doa berdalih cakap itu agent la bagai. Hahaha so here’s the final.

Ya. Dia block aku sebelum aku block dia. Dia dah mati akal geng. Thank you to @MFarizIzwan sebab pernah cerita yang kawan dia pernah kena tipu dan rugi besar sebab scammer ni. Dan aku yakin, disebalik tactic ni, bukan seorang. Tapi ramai. Dan aku tk rasa dia perempuan.

Alhamdulillah sebab aku pernah tahu ttg tactic guna barclays bank ni. Sebab scammer tu siap ugut lagi kalau aku tak bank in, aku boleh krna arrest sbb tu jumlah yg besar dan melibatkan bank. Tapi aku gelak jelah sbb dah tahu. So aku taknak korang pun terkena dengan dorang ni.

Sekian, thanks sudi baca. Tolong spread, hati hati gais. Jangan mudah percaya dan be extra careful bila berkait dgn personal info dan berkait dengan duit ni, Oh ya, feel free to reply if korang or kawan korang pernah kena jugak. Lets share the stor

Tambahan gais. My bf whatsapp dia after dia block my ws. See? Bangga betul makan duit orang. Memang tak berkat la hidup.

Sumber : Syafiqah Zakuan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *